понедељак, 15. јануар 2018.

Kolač knedla deluxe

Obožavam knedle sa šljivama, a ovaj kolač je još bolja verzija knedli, barem za mene! Preporučujem ga svima koji vole sočne, voćne kolače  i onima koji vole knedle- oduševiće vas! Po pravilu, ovaj kolač treba dooobro da se ohladi i stegne ali mi  nismo imali toliko strpljenja, zato su slike takve kakve su! 
* Recept sam malo izmenila u odnosu na nekadašnji i dodala nekoliko novih sličica.



Sastojci za manji pleh (30x17):

  • 120 g prezli
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 30 g maslaca


Za testo
  • 500 ml mleka
  • 7 kašika smeđeg šećera
  • 7 ravnih kašika griza
  • 40 g maslaca
  • 1 jaje


Za fil
  • 500- 600 g šljiva
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 ravne kašike džema od šljiva
  • pola kesice želatina



Prvo pripremite fil. 

Šljive očistite, isecite na četvrtine, dodajte šećer i vanilin šećer, stavite na laganu vatru i ostavite da se krčkaju 15 minuta, povremeno promešajte. 
Za to vreme pripremite želatin po uputstvu za kesice. Pred kraj dodajte džem i želatin, mešajte kratko dok se sve ne sjedini dobro. 
Ostavite da se prohladi. Istopite maslac, propržite prezle dok ne dobiju lepu zlatnu boju, na kraju umešajte šećer i sve sjedinite, prohladite.
U posudici pomešajte griz i šećer sa malo mleka, ostatak mleka stavite da provri. Kad provri dodajte smesu sa grizom, smanjite temperaturu na srednju i kuvajte dok se ne zgusne (3 minuta), sve vreme mešajte. Sklonite sa vatre i dodajte maslac i umućeno jaje, sve dobro umutite.
Pleh premažite uljem (ja sam kokosovim) i ređajte slojeve sledećim redosledom: polovina prezli- pola smese od griza- fil sa šljivama- ostatak smese od griza- ostatak prezli. Dooobro ohladiti pa seći na kocke i uživati! Mislim da bi se uz ovaj kolač kugla sladoleda od vanile super uklopila!









2 коментара:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Tricolor cheesecake